Annetaan millenniaalien tappaa hierarkia

Hierarkiaa pidetään yhtenä ihmiskunnan merkittävimmistä innovaatioista. Tälle perinteiselle tavalle organisoitua on kuitenkin haettu vaihtoehtoja aktiivisesti 50-luvulta lähtien, jolloin muun muassa kiinnitettiin huomiota siihen miten epämuodolliset sosiaaliset suhteet dominoivat virallista komentoketjua. Diplomityössäni 2006 käsittelin organisoitumista siirryttäessä tuotannosta lähemmäs palveluliiketoimintaan ja silloin trendikästä olivat asiakaslähtöiset prosessit sekä ekosysteemit. Nyt tuoreimmat teoriat käsittelevät termejä kuten teal, holocracy ja eksponentiaaliset organisaatiot. Suomessa erityisesti koodari-firmat ovat olleet vahvasti esillä tämän tyyppisessä organisoitumisessa todennäköisesti siksi, että kilpailu osaajista on kaikkein kovinta. Myös monet pelifirmat, startupit ja perinteiset toimijat ovat aktiivisesti hakeneet uusia päätöksenteon, palkitsemisen ja kommunikoinnin käytäntöjä.

ACE rakentui alunperin puolivahingossa yrittäjä-verkostoksi, kun kasvavaan kysyntään tarvittiin nopeasti osaajia, eikä palkkaamisbyrokratian opettelu houkutellut. Tämä tausta on pakottanut oppimaan paljon erilaisesta tavasta rekrytoida, viestiä ja johtaa. Haastava polku on kuitenkin ollut avainasemassa siihen, miten olemme onnistuneet luomaan lahjakkaille nuorille huippuosaajille nopean prosessin kehittyä ja hyvän paikan työskennellä. Tavoitteenamme on olla parhaita tunnistamaan tulevaisuuden osaamistarpeita, kanavoimaan innostus tiimitekemiseksi sekä löytämään linkin edelläkävijäyritysten kautta markkinaan ja laajemmin yhteiskuntaan.

Monen nuoren teal-organisaation tapaan käytännössä kaikki sähköinen kommunikaatio tapahtuu Slackissa, yhteiset network-tapaamiset hoidetaan demokraattisella Lean Coffee menetelmällä ja Lottery Lunch ohjaa yllättäviinkin keskusteluihin. Uniikkia esimerkiksi konsulttiyrityksiin nähden on kuitenkin se, että emme ole pakotettuja käyttöaste-bisnekseen. Siinä, missä monet tekevät tuloksensa maksimoimalla asiantuntijoiden tuntimääriä, ACEssa vaihtoehtoja ovat aidosti vapaa-aika ja muut opettavat aktiviteetit. Monet ovat esimerkiksi mielellään järjestämässä Slushia. Toimintamalli ja kulttuuri siis kannustavat terveeseen tasapainoon työn ja muun elämän suhteen. Lisäksi yrittäjien rekrytoinnin voisi kuvitella olevan helpompaa ja halvempaa kuin työntekijöiden, mutta tilanne on päinvastoin. Yrittäjien tulee osata asiansa vähintää yhtä hyvin, mutta olla tämän lisäksi valmiita omistautumaan asialleen ja toimimaan sosiaalisesti haastavissa kokoonpanoissa. Esimerkiksi palautetta on pakko oppia antamaan nopeasti ja eksaktisti sekä ajatukset esittämään perustellusti ja motivoiden, koska sosiaalinen vaatimustaso kasvaa verkostossa eksponentaalisesti.

Kunnianhimo kasvaa aina matkalla ja myös ACEn on aika jatkaa markkinan mullistamisen tiellä. Nyt paras tapa tähän on nähdäksemme antaa vastuu suunnasta, esimerkistä ja käytännöistä eteenpäin uudella ajattelulla ja energialla varustetulle huippuosaajalle. Käykää lukemassa uuden CEO:n, Tuukka Yrttimaan, mietteitä tulevista haasteista täältä.

Tommi Laivuori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *